Máme po volbách


Tak jsou za námi volby. A všichni, kdo o ně projevili aspoň špetku zájmu, už vědí, jak to dopadlo. Někdo z nás jásá, někdo si z těch výsledků zoufá a někomu je to jedno. To podle toho, jak kdo z nás smýšlí. A jak o výsledcích proběhlých voleb smýšlím já? Bohužel ani trochu lichotivě. Protože ať si to přebírám, jak chci, nemohu si rozumně vysvětlit, proč to dopadlo tak, jak to dopadlo. Jistě, každý si určitě vybral toho, kdo mu z nějakého důvodu nejvíce vyhovoval nebo méně vadil, ale je právě hodně velkou otázkou, podle čeho se takoví našinci rozhodovali při své volbě.

obrázek voleb

Protože k čemu došlo? Až na výjimky zvítězilo ve všech krajích i celkově v naší vlasti hnutí, o kterém se toho moc pozitivního říci nedá. Jistě, jeho nejvyšší představitelé dokážou stejně jako všichni političtí kandidáti skvěle slibovat, jenže toto nejen slibuje. Toto tady i dlouhou dobu, celá dvě volební období vládlo. Jednou menšinově, jednou většinově. A zatímco se z počinů svého menšinového vládnutí může teoreticky ještě vylhat, z vládnutí většinového se už nevyvlékne. A na to by ono hnutí nemělo být ani v nejmenším hrdé. A už vůbec by se nemělo chlubit tím, že za něj bylo líp. Protože za něj líp bylo, ale jenom proto, že se jeho vláda postarala o to, aby po ní bylo hůř. Což je.

obrázek voleb

Vážně nechápu, kam dali rozum ti lidé, kterým před pouhými pár lety tak vadilo, že nás tehdejší vláda zavřela s odkazem na koronavirus doma, ořezala naše životní možnosti na minimum a její reprezentanti si až provokativně sami chodili na večeře do oficiálně zavřených restaurací, na sportovní utkání… Nechápu, kam se poděli všichni ti našinci, kteří byli před minulými parlamentními volbami natolik zděšeni zběsilým počínáním tohoto tehdy vládního hnutí, že se rozhodli vsadit raději na strany, které slibovaly, že budou státní rozpočet šetřit a pokusí se ho dát do pořádku. A nechápu, kde jsou ti, kdo se tak rádi posmívali tomu, jaký je předseda onoho hnutí vlastně hňup. Jak má mezery v základním vzdělání, neumí se vyjadřovat a ani ‚Monike‘ už ho nechce. Protože najednou nám vyhrály ve volbách opět tyto kreatury. Asi proto, že je našim lidem milejší dnešní obsah peněženky než budoucnost?